Usluge

Dijetoterapija
DIJETOTERAPIJA BOLESTI

Dijetoterapija (nutritivna terapija) podrazumijeva ciljani protokol prehrane i sustav namirnica, strukturiranih obroka i eventualnih dodataka prehrani, čija primjena ima za cilj učinkovitiju medicinsku terapiju, skraćeno vrijeme oporavka te ranije povlačenje i lakše podnošenje simptoma bolesti.

 

Epidemiološkim i drugim studijama nedvojbeno je dokazana povezanost prehrane s pojavom mnogobrojnih nezaraznih kroničnih bolesti, koje dovode do značajnog smanjenja kvalitete života te smrtnosti.

Prehrana i dijetoterapija mogu biti Vaš saveznik u prevenciji i terapiji bolesti.

 

Umjesto čestog slučaja terapijskog tretiranja isključivo simptoma, dijetoterapijom i nutritivnom terapijom nastojimo djelovati na sam uzrok.

 

Čovjek ne smije biti promatran na razini jednog sustava organa, već kao cjeloviti i vrlo složen sustav, u kojemu je neki simptom znak potrebe za promjenom. Promjenom koja podrazumijeva i adaptaciju prehrane.

U raznim zdravstvenim stanjima mjerljivi rezultati i poboljšanje zdravstvenog stanja znatno se lakše postižu ako  se uz medicinsku terapiju, propisanu od strane doktora medicine, provodi i ciljana dijetoterapija, koju provodi stručnjak magistar nutricionizma.

 

Dijetoterapija zauzima jednu od središnjih uloga u primarnoj i sekundarnoj prevenciji, ali i liječenju bolesti.

 

Dijetoterapija nikako ne isključuje medicinsku brigu i rad liječnika, već je, dapače – nadopunjuje.

Iako su iza znanosti o prehrani vrlo složeni biokemijski procesi, zdrava prehrana ne smije biti nikakav bauk, već mora biti u funkciji poboljšanja sposobnosti i zdravstvenog stanja čovjeka. Kada god je moguće, ona mora biti i okusom primamljiva, a ne onakva, koja se kolokvijalno zove – „bolnička“.

skola
ŠKOLA MRŠAVLJENJA

Škola mršavljenja by nutricionist Nenad Bratković važan je odjel NutriKlinike te predstavlja etabliran centar za regulaciju tjelesne težine.

 

Prepoznatljiv osoban pristup magistra Bratkovića svakom klijentu te vrlo uspješan rad s pacijentima s dijagnozom debljine te klijentima s prekomjernom tjelesnom težinom odlike su sustava programa.

 

Promjena prehrane koja potom trajno mijenja sastav i oblik tijela cilj je Škole mršavljenja.

 

Program prehrane koji dobiva svaki polaznik Škole mršavljenja jamči rezultat, ali i izostanak gladi te savladavanje vještina kombiniranja namirnica koje su uobičajene za podneblje te za određeno razdoblje u godini, a prihvatljive cijenom.

 

Program Škole mršavljenja magistra Bratkovića jedinstven je jer uključuje interdisciplinaran rad svih bitnih stručnjaka uključenih u terapiju debljine: nutricionista, kineziologa, psihologa, liječnika i gastrochefa kuhara.

Škola mršavljenja

Klijenti zadovoljni s postignutim zdravstvenim i estetskim rezultatima često svojim poznanicima osobno preporučuju da se uključe u program Škole mršavljenja.

 

Svakom klijentu i klijentici, omogućen je isključivo individualan ili pak grupni pristup, ovisno o željama i mogućnostima.

 

U Školi mršavljenja radimo s djecom, roditeljima, odraslim osobama, muškarcima i ženama, s punim i odgovornim profesionalnim angažmanom.

 

Želite li spriječiti nastanak debljine, njezin daljnji razvoj i moguće komplikacije, ili se želite uhvatiti u koštac s prekomjernom tjelesnom težinom, Škola mršavljenja nutricionista Nenada Bratkovića Vama je na usluzi.

Pošaljite upit i rezervirajte svoj termin za prve konzultacije

prehrana-sportasa
PREHRANA SPORTAŠA 

Prehrana je neizostavan čimbenik pri izgradnji uspjeha i karijere svakog sportaša.

 

Prehrana i sport međusobno su isprepleteni i uvjetovani te je uspjeh u karijeri svakog sportaša praktički zajamčen ukoliko su ova dva čimbenika u sinergiji.

 

Optimizirana sportska prehrana omogućava bolje rezultate na treningu i sportskim borilištima te poboljšava oporavak.

 

Iako postoje mnogobrojne procjene o postotnom udjelu prehrane pri oblikovanju karijere i uspješnosti nekog sportaša ili sportašice, neprijeporna je činjenica da su tri esencijalna čimbenika koji određuju uspjeh:

trening, prehrana i odmor (san).

 

Sportsku prehranu zbog svoje znanstvene složenosti nije lako  razumjeti, stoga je zadatak stručnjaka nutricionista učiniti je sportašu jasnom, sigurnom za zdravlje, primjenjivom i učinkovitom.

 

Prvo radno iskustvo magistra Bratkovića, još davne 2004. godine kao mladog apsolventa studija nutricionizma, bio je upravo rad s rekreativnim i profesionalnim sportašima u savjetovalištu za suplementaciju u prehrani sportaša.

 

U proteklim godinama, uz kontinuirano stjecanje znanja, iskustva kroz rad i edukaciju u inozemstvu ostvarene su uspješne suradnje s mnogobrojnim sportašima mlađeg, juniorskog i seniorskog uzrasta te s profesionalnim i amaterskim sportskim klubovima. Različite vrste sportova imaju i različite zahtjeve i kriterije o prehrani. Tako primjerice, sportovi izdržljivosti poput dugoprugaškog trčanja i triatlona imaju posve drugačije prehrambene zakonitosti u odnosu na sportove snage (power-lifting, body-building, itd.).

Zato je važno da u moru informacija o prehrani, sportaš odabere onu pravu, provjerenu, sigurnu i učinkovitu, kako bi se došlo do željenih rezultata bez posljedica na zdravlje.

 

Pri osnivanju poznatog sportsko-rehabilitacijskog centra Motus Melior 2013.godine, a na poziv prof.dr.sc. Gorana Markovića, ostvarena je suradnja magistra Bratkovića i centra Motus Melior, gdje danas djeluje kao vanjski stručni suradnik.

POVEĆANJE SNAGE I MIŠIĆNE MASE

 

Trening snage i otpora u kombinaciji s adekvatnom i optimiziranom prehranom rezultira s transformacijom tijela, u kojem je optimalno nizak udio ukupnog i potkožnog masnog tkiva, a visok udio mišićne mase; stanje koje popularno nazivamo „mišićna definicija“.  Postoje razne strategije u prehrani kako doći do ovih rezultata, no osim učinkovitosti, bitna je i zdravstvena sigurnost primjene metode prehrane.

 

NUTRIENT TIMMING

 

U prehrani sportaša, presudan čimbenik nije samo što jedete, već i kada jedete. Stoga je čitav jedan dio znanosti o sportskoj  prehrani posvećen takozvanom nutrient timmingu – vremenskoj strategiji kada treba konzumirati određenu hranu ili primijeniti suplement.

 

Magistar Bratković u svome radu sa sportašima u NutriKlinici usklađuje strategiju sportske prehrane i s ovim važnim čimbenikom.

 

OZLJEDE

 

Uloga prehrane pri pojavi ozljeda uistinu je velika i nažalost je vrlo često zapostavljena. Magistar Bratković veliki naglasak upravo stavlja na učinak prehrane u prevenciji ozljeda te terapiji kod rekonvalescenata u procesu oporavka i povratka na sportski teren.

Pročitajte izjavu klijenata trenera Matije Dujnića i Ivana Oberana na sljedećem linku:

Više

Pogledajte izjavu klijentice, hrvatske košarkaške reprezentativke  Ane Lelas na sljedećem linku:

Više

Povezanost magistra Bratkovića i sporta upravo je neraskidiva, obzirom da je i sam zaljubljenik u sport, a posljednjih godina trenira dugoprugaško trčanje (polumaraton i maraton).

edukacija
EDUKACIJA I PREDAVANJA

Edukacija o prehrani jedna je od najtraženijih usluga u današnje vrijeme, u kojemu je prehrana uvijek u središtu interesa.

 

Mnogo je krivih i neutemeljenih stavova o prehrani, koje stručnjak treba argumentirano razjasniti, promijeniti predrasude te prenijeti informacije razumljivim i jasnim rječnikom krajnjem korisniku u auditoriju.

 

Magistar Bratković od 2007.godine proveo je preko stotinu predavanja diljem Hrvatske i u inozemstvu.

Na neposredan i interaktivan način magistar Bratković donosi odgovore na pitanja o prehrani u raznim životnim razdobljima, zdravstvenim stanjima, ciljevima i potrebama svakog klijenta (poboljšanje performansi u sportu, prevencija ozljeda, prevencija ili terapija bolesti, očuvanje zdravlja).

Pošaljite svoj upit za edukaciju i predavanje na temu o prehrani koja Vas zanima: 

Pošalji upit
Radionice
RADIONICE I TEČAJEVI
Znanost o prehrani na tanjuru

Informacije o prehrani objašnjene na teoretskoj interaktivnoj razini na predavanjima značajno je lakše razumjeti i doživjeti kada se objašnjeno u teoriji prikaže i u praksi.

 

Svaku osobu koja želi postići rezultat ne zanimaju uvijek molekule i biokemijske zakonitosti u hrani i prehrani, kojima se bavi magistar Bratković, već da na primjenjiv način mogu dobiti razjašnjeno i primjenjivo rješenje: hranu i sustav obroka koji daje rezultat.

 

Na radionicama optimizirane prehrane događa se upravo taj proces: spoznavanje da je zdrava i učinkovita prehrana ujedno i gastronomski doživljaj. Pri tome se uče vještine pripreme namirnice i obroka, a sve kako bi se očuvale hranjive tvari tijekom procesa pripreme i dobio maksimalni učinak obroka.

Promjena predrasuda o prehrani treba biti utemeljena na iskustvu i dokazima, a prenošenje informacija na praktičnoj razini, prikazana jasnim rječnikom razumljivim svakom krajnjem korisniku u auditoriju.

 

Magistar Bratković u suradnji s prijateljima iz Majstor Kuhar studija pod vodstvom najpoznatijeg hrvatskog MasterChefa, akademika kulinarstva Branka Ognjenovića organizira tematske radionice o dijetoterapiji, mršavljenju, preventivnoj i sportskoj prehrani na kojima možete saznati mnoge tajne pripreme zdrave i ukusne prehrane.

 

Broj sudionika je ograničen na 10 polaznika.

 

 

Rezervirajte svoj termin i pošaljite svoj upit:

Pošalji upit
prehrana-sportasa
DODACI PREHRANI

Dodaci prehrani i ergogena sredstva za sportaše vrlo su česti predmet upita klijenata, a naročito sportaša na osobnim konzultacijama te na predavanjima magistra Bratkovića. Uz njih, tu su jednako zanimljivi i sveprisutni dodaci prehrani za opću populaciju.

Kao odgovore na ta pitanja, magistar Bratković nudi konkretne i ciljane odgovore i preporuke.

 

Dodaci prehrani trebaju biti u funkciji poboljšanja prehrane, poboljšanja i očuvanja zdravlja opće populacije te sportaša.

 

Suplementacija u prehrani ciljanih vitaminskih i mineralnih tvari, makronutrijenata (proteina, masti, ugljikohidrata)  te ekstrakata biljnih tvari s farmakološkom aktivnošću i fiziološkim učinkom glavna su područja primjene različitih dodataka prehrani.

Magistar Bratković je svoj stručni interes za dodatke prehrani iskazao i završenim specijalističkim studijem fitofarmacije i dijetoterapije na Farmeceutsko-biokemijskom fakultetu, višegodišnjim radnim iskustvom u razvoju dodataka prehrani te stalnim stručnim usavršavanjem na ovom području.

 

Nutrivigilancija je poseban sustav i dodatan korak modernih trendova proizvođača koji prati potencijalne neželjene učinke dodataka prehrani. Osim opće populacije, ta je činjenica naročito bitna za sportaše, koji moraju biti sigurni da u organizam unose za zdravlje korisne dodatke prehrani.

Pošaljite svoj upit vezano za odabir i primjenu dodataka prehrani

Pošalji upit